Háskóli Íslands

Outline of an Economic Theory

Háskóli Íslands

Háskólaútgáfan hefur sent frá sér endurútgáfu á bókinni Outline of an
Economic Theory eftir Benjamín H.J. Eiríksson. Bókin byggist á
doktorsritgerð höfundar sem hann skrifaði undir handarjaðri austurríska
hagfræðingsins Josephs Schumpeter í Harvard-háskóla (1946). Í bókinni
þróar höfundur nýjar hagfræðikenningar á grundvelli jafnvægislíkans Leons
Walras með það fyrir augum að skýra eðli og hlutverk peninga og vaxta, og
orsakir hagsveiflna. Bókin, sem hefur verið ófáanleg um áratuga skeið, er
gefin út í tilefni af aldarafmæli höfundarins árið 2010. Gylfi Zoëga,
prófessor í hagfræði, ritar nýjan inngang að bókinni og setur efni hennar
í sögulegt og fræðilegt samhengi.

The University of Iceland Press has published a reedition of Outline of an Economic Theory by Bemjamin H.J. Eiriksson. The book is essentially a reworking of the author’s Ph.D. thesis at Harvard University (1946), written under the supervision of Joseph A. Schumpeter, one of the 20th century’s greatest economists. The book attempts to transform and move forward one facet of high theory in economics, which rests on the general equilibrium model of Leon Walras, and offers a new understanding of the role of money, of the nature of interest and of the causes of business cycles. Professor Gylfi Zoëga has written a new introduction to the book, placing the work in its historical and theoretical context.

“Outline of an Economic Theory is an attempt to rethink economics at its most abstract level although the study is not based on a mathematical model. The final chapters extend the analysis towards inflation, business cycles, dynamics, and international trade. … Now early in the 21st century, I hope that a new generation of economists will find inspiration in Benjamin Eiriksson’s magnificent edifice.”

-Þráinn Eggertsson

978-9979-54-970-3
Útgáfuform:
Efnisorð:
Tungumál:
U201233
Þú ert að nota: brimir.rhi.hi.is